Zoethout beschermt tegen tandbederf

Dinsdag 9 Juni 2015 > 14:08

Een stofje uit zoethoutwortel, trans-chalcon, voorkomt dat bacteriën zich in de mond kunnen hechten en beschermt daardoor tegen plaque-ontwikkeling. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Edinburgh. Door zoethout toe te voegen aan mondverzorgingsproducten zou de antibacteriële werking versterkt kunnen worden. 

Trans-chalcon (C15H12O) staat als stof al langer bekend om zijn remmende werking bij ziekten die veroorzaakt worden door bacteriën en schimmels. De Schotse onderzoekers ontdekten dat de stof een belangrijk enzym in bacteriën blokkeert. Met dit enzym, Sortase A, maken bacteriën normaliter een beschermende biologische laag om zichzelf kunnen vormen. Deze zogenaamde ‘biofilm’, waarin bacteriën zich ongehinderd kunnen vermenigvuldigen, vormt de basis van tandplaque. Trans-chalcon zorgt ervoor dat deze biofilm niet langer kan ontstaan.

Door vervolgens ook de 3D-structuur van Sortase A te construeren, konden de onderzoekers ook achterhalen op welke plaats trans-chalcon bindt, waardoor het de functie van het enzym blokkeert.  Dit is een belangrijk aanknopingspunt in de strijd tegen bacteriën die plaque veroorzaken. 

Het Britse team is het eerste wereldwijd dat deze specifieke remming van biofilmvorming door trans-chalcon aantoont. Volgens de onderzoekers biedt deze ontdekking veel mogelijkheden voor de mondhygiëne en de strijd tegen tandbederf. “Trans-chalcon en chemisch verwante stoffen zouden bijvoorbeeld kunnen worden toegevoegd aan mondverzorgingsproducten,” verklaart onderzoeksleider dr. Dominic Campopiano. “Deze opwindende ontdekking benadrukt het potentieel van deze groep natuurlijke stoffen in zowel medische als voedingstechnologieën.”

De studie, getiteld ‘Molecular basis of Streptococcus mutans Sortase A inhibition by the flavonoid natural product trans-chalcone’, verscheen op 18 mei in het tijdschrift Chemical Communications.

Bron: Dental Tribune Int.


Terug naar overzicht