Mondzorg voor ouderen

Vrijdag 11 September 2015 > 09:50

Minder dan 60% van de mensen tussen 70 en 80 en minder dan 40% van de 80-plussers zag in 2014 een tandarts. Die aantallen moeten omhoog, vindt een groot aantal partijen in de mondzorg, waaronder de KNMT. Maar hoe bereik je ouderen die niet naar de praktijk komen? Via hun familieleden. 

Om meer bewustzijn te creëren rond het belang van goede mondzorg onder ouderen verspreidde de KNMT deze week onder haar leden een ansichtkaart voor patiënten. Doel van de kaart is om bezoekers van een tandartspraktijk te prikkelen met de vraag: ‘Hoe lang is úw vader of moeder al niet bij de tandarts geweest?’ Het belang van tandartsbezoek door ouderen wordt aldus benadrukt en lezers worden opgeroepen hun ouders te stimuleren tot tandartsbezoek.

De kaart geeft informatie over het belang van goede mondzorg. Ook wordt de link tussen mondgezondheid en de algehele gezondheid aangestipt door een relatie te leggen met aandoeningen als diabetes, hart- en vaatziekten en (aspiratoire) longontsteking.

Geïnteresseerde tandartsen kunnen een set van tien gratis kaarten bestellen bij de KNMT. De kaartenactie is onderdeel van een waaier aan acties die de KNMT in samenwerking met tandartspraktijken en andere organisaties in de mondzorg onderneemt om de mondgezondheid van ouderen in Nederland te verbeteren. Op vrijdag 2 oktober, Nationale Ouderendag, houden veel tandartspraktijken ‘open huis’ voor oudere patiënten.

Bron: Dental Tribune Int.


Terug naar overzicht