Kauwtherapie helpt bij spierziekte Duchenne

Dinsdag 7 Juli 2015 > 13:37

Patiënten met Duchenne spierdystrofie hebben vaak problemen met kauwen, doordat zij langzaam hun spierkracht verliezen. Door intensief kauwgum te kauwen, kunnen patiënten hun kauwvermogen verbeteren en wellicht langer een normaal dieet houden. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van tandarts-gnatholoog Willemijn van Bruggen van het Radboud UMC.

 

Ruim 100.000 Nederlanders hebben een spierziekte. De twee meest voorkomende neuromusculaire aandoeningen zijn Duchenne en spinale musculaire atrofie (SMA). Van Bruggen onderzocht de kauwklachten die bij deze twee ziekten ontstaan en of de kauw- en bijtkracht door training te verbeteren was.

Bij patiënten met SMA waren de voornaamste beperkingen de bewegingen van de onderkaak en de bijtkracht. Bij Duchenne-patiënten bleek het kauwvermogen het meest beperkt. Vaak moeten patiënten daarom hard en taai voedsel vermijden. Het vermoeden is echter dat zo een vicieuze cirkel ontstaat: door het aangepaste dieet worden de kauwspieren minder belast, met als gevolg dat de spiersterkte versneld afneemt. Van Bruggen raadt daarom aan de kauwspieren actief te houden door het aanpassen van het dieet zo lang mogelijk uit te stellen (mits dit medisch verantwoord is).

Van Bruggen onderzocht vervolgens bij een groep patiënten met Duchenne of een maand lang  intensief kauwgum kauwen de kauwspieren kon versterken. De patiënten ‘trainden’ hun kauwspieren vijf keer per week, drie keer per dag dertig minuten. Van Bruggen observeerde een verbetering van het kauwvermogen tot minimaal één maand na de training, maar zag geen grote veranderingen in bijtkracht. In de controlegroep met gezonde personen nam de bijtkracht juist toe en bleef het kauwvermogen nagenoeg onveranderd.

Ook patiënten met SMA zijn gebaat bij fysieke therapie voor de kauwspieren, maar niet met kauwgum. Zij kunnen het beste in de vroege fase van de ziekte beginnen met het rekken van de mondopening en het actief naar opzij en naar voren bewegen van de onderkaak, zo stelt Van Bruggen.

Bron: Dental Tribune Int.


Terug naar overzicht