Aandacht voor mondzorg ouderen

Maandag 31 Augustus 2015 > 08:26

Minder dan 6 op de 10 mensen tussen de 70 en 80, en minder dan 40% van de 80 plussers zag in 2014 een tandarts. Die getallen moeten omhoog, vindt de KNMT. Om deze doelgroep te bewegen om naar de praktijk te komen, schakelt de beroepsorganisatie nu familieleden in.

Ansichtkaart: Hoe lang is úw vader of moeder al niet bij de tandarts geweest?
Om meer bewustzijn te creëren voor het belang van goede mondzorg – ook op latere leeftijd - heeft de beroepsvereniging voor tandartsen deze week een ansichtkaart voor patiënten verspreid onder al haar leden. Doel van de ansichtkaart is om bezoekers van een tandartspraktijk te prikkelen - met de vraag: ‘Hoe lang is úw vader of moeder al niet bij de tandarts geweest?’

Aanspreken ouders
Op de kaart staat het lage aantal ouderen dat de tandarts bezoekt en wordt het belang ervan dat wel te blijven doen benadrukt. Ten slotte maakt de kaart duidelijk wat iedereen kan doen om ouderen te stimuleren hun gebit te laten controleren door simpelweg de ouders erop aan te spreken.

Het belang van een gezonde oudere mond
Op de kaart wordt ook het belang van een gezonde mond uitgelegd. Een fit gebit betekent immers beter kunnen eten, een frissere adem en een goede uitstraling. Maar ook de link tussen mondgezondheid en de algehele gezondheid wordt aangestipt: ziekten in de mond kunnen samenhangen met of risicofactoren zijn voor aandoeningen elders in het lichaam.

‘Open huis’ op Nationale Ouderendag
De kaartenactie maakt onderdeel uit van een waaier aan acties die de KNMT, veelal samen met andere organisaties in de mondzorg, onderneemt om de mondgezondheid van kwetsbare ouderen in Nederland te verbeteren.

Zo start binnenkort ook een project om de samenwerking tussen tandartsen en huisartsen te verbeteren, en loopt er een onderzoek naar hoe tandartspraktijken het best ouderen ‘in beeld’ kunnen houden. Op vrijdag 2 oktober, Nationale Ouderendag, houden veel tandartspraktijken ‘open huis’ voor oudere patiënten. Ze organiseren die dag allerhande activiteiten speciaal gericht op 65-plussers.

www.dentalinfo.nl


Terug naar overzicht